Työttömyyspäivärahan maksaminen alkaa aina vasta omavastuuajan jälkeen riippumatta siitä, miksi olet tullut työttömyyspäivärahan hakijaksi. Jos TE-palvelut eivät ole määränneet sinulle karenssia etkä ole tehnyt työnantajaltasi kanssa sopimusta työsuhteen päättämisestä, riittää, että tutustut omavastuuaikaa koskeviin säännöksiin.
Päivärahan maksamisen alkamisen ajankohtaan voi vaikuttaa omavastuuajan lisäksi myös muut seikat.
Kun jäät ensimmäistä kertaa työttömäksi tai lomautetuksi, työttömyyspäivärahan maksaminen alkaa viittä työtöntä päivää vastaavan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuajan tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.
Omavastuuaika kertyy työttömyystunneista, joten jos teet töitä omavastuuaikana, työtunteja ei lasketa omavastuuaikaan. Omavastuuaikasi lasketaan siten, että täydestä työajasta vähennetään tekemäsi työtunnit ja näiden erotus on omavastuuaikaan luettavaa työttömyysaikaa. Omavastuuaika täyttyy, kun työttömyystunteja kertyy viittä täyttä työpäivää vastaavan tuntimäärän verran.
Uusi omavastuuaika asetetaan enintään kerran vuodessa, jos täytät työssäoloehdon uudelleen. Lue lisää työssäoloehdon täyttymisestä uudestaan.
TE-palvelut voivat määrätä karenssin, jonka ajalta työttömyyspäivärahaa ei makseta. TE-toimisto tutkii tapauskohtaisesti sen, milloin henkilöllä voidaan katsoa olleen pätevä syy työstä eroamiselle tai työstä kieltäytymiselle. Normaali omavastuuaika ei kulu karenssin aikana, vaan se otetaan karenssin jälkeen.
Työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa karenssista huolimatta ajalta, jolla osallistut työllistymistä edistävään TE-palveluun.
Lue lisää työllistymistä edistävistä TE-palveluista TE-toimiston sivuilta.
Lue lisää karensseista TE-toimiston sivuilta.
90 päivän (eli n. 3 kuukauden) mittaisen karenssin voit saada, jos
- eroat ilman pätevää syytä yli viisi päivää kestävästä työstä
- kieltäydyt ilman pätevää syytä työstä, johon sinut on valittu.
60 päivän (eli n. 2 kuukauden) mittaisen karenssin voit saada, jos
- kieltäydyt TE-toimiston sinulle tarjoamasta tai muuten sinulle tarjotusta työstä
- itse aiheutat yli viisi päivää kestävän työsuhteen päättymisen
- laiminlyöt työllistymissuunnitelman toteuttamisen
- kieltäydyt työllistymistä edistävästä palvelusta
- keskeytät työllistymistä edistävän palvelun.
30 päivän (eli n. kuukauden) mittaisen karenssin voit saada, jos
- eroat ilman pätevää syytä enintään viisi päivää kestävästä työstä
- kieltäydyt vastaanottamasta sinulle tarjottua enintään kaksi viikkoa kestävää työtä
- jätät menemättä työllistymissuunnitelman laatimis- tai tarkastamistilaisuuteen
Joissain tilanteissa työnantajasi voi tehdä kanssasi työsuhteesi päättämisestä sopimuksen, jossa työnantajasi sopii maksavansa sinulle erilliskorvauksen. Jos sovitun erilliskorvauksen maksaminen ei perustu työehtosopimukseen tai mihinkään lakiin, ei työttömyyspäivärahaan ole oikeutta niin pitkältä ajalta, jonka palkkaa saatu korvaus vastaa. Sovittu korvaus jaksotetaan jakamalla korvaussumma päivärahasi perusteena olevalla kuukausipalkalla. Lue lisää palkkatulosta, josta päivärahan määrä lasketaan.
Erilliskorvauksella ei tarkoiteta lomarahaa, lomakorvausta tai irtisanomisajan palkkaa, vaan erillisen sopimuksen perusteella maksettavaa ylimääräistä korvausta. Korvauksia maksetaan useilla nimillä esim. tukipaketti, kertakorvaus, irtisanomiskorvaus, kultainen kädenpuristus.
Normaali omavastuuaika ei kulu erilliskorvauksen jaksotusaikana, vaan se otetaan jaksotusajan jälkeen.