Jos jäit työttömäksi tai sinut lomautettiin, tutustu työttömyysturvaan näiden perusasioiden kautta.

1. Ilmoittaudu TE-palveluihin

Työttömyyspäivärahan saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä.  Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden OmaAsiointi -palvelussa.

2. Tarkista ehdot, joilla kassa maksaa työttömyyskorvausta

Työttömyyspäivärahan saaminen edellyttää, että olet kassan jäsenyysaikana ollut palkkatyössä vähintään 26 viikkoa työttömyyttä edeltävän 28 kuukauden aikana. Lue lisää päivärahan saamisen ehdoista.

3. Päivitä yhteystietosi ja ilmoita liitollesi tilanteestasi

Työttömyyspäivärahaa haetaan ensisijaisesti WebKassa -palvelun kautta. Hakemuksen käsittelyyn liittyvä yhteydenpito tapahtuu pääasiassa sähköisesti, joten on tärkeää, että yhteystietosi ovat ajan tasalla ja olet tutustunut sähköisen palvelun sisältöön jo ennen hakemuksesi lähettämisen ajankohtaa. 

Jos olet myös liiton jäsen, on tärkeää, että myös liitto tietää sinun olevan poissa töistä. Kassa ei tietosuojasyistä voi ilmoittaa sinun tietojasi liitolle, joten varmista itse, että liitto on ajan tasalla tilanteestasi. Liittojen yhteystiedot löydät täältä.

4. Lähetä hakemus ja sen liitteet

Kun työttömyytesi tai lomautuksesi on kestänyt vähintään kaksi täyttä viikkoa, voit tehdä ja lähettää meille ensimmäisen hakemuksen WebKassa -palvelun kautta.

Jos sinut on lomautettu, lue lisää hakemuksen lähettämisestä ja liitteistä täältä.
Jos olet työtön, lue lisää päivärahan hakemisesta täältä.

Hakemuksen käsittelyssä tarvitaan aina tietoja työttömyyttä tai lomautusta edeltävästä tilanteestasi. Mitä tarkemmat selvitykset toimitat, sitä varmemmin ja nopeammin hakemuksesi saadaan käsiteltyä ilman erillisiä lisäselvityspyyntöjä. 
Jos olet työtön, lue lisää hakemuksen liitteistä täältä.

Työttömyyspäiväraha on etuus, joten sitä verotetaan eri lailla kuin palkkatuloja.
Lisää tietoa päivärahan verotuksesta. 

5. Hakemuksesi käsittely, päätös ja maksu

Hakemukset pyritään käsittelemään kahden viikon kuluessa siitä kun ne ovat saapuneet kassalle, mutta käsittelyaika voi vaihdella ollen joko lyhyempi tai pidempi kuin kaksi viikkoa.  

Voit seurata hakemusten käsittelyaikaa käsittelyaikatiedotteesta, joka näkyy sivuston etusivulla. Käsittelyaikatiedotteen avulla voit arvioida kauanko hakemuksesi käsittelyyn menee aikaa.  Oman hakemuksesi tilannetta voit seurata myös WebKassan hakemusseuranta -sivulta.

Kun hakemuksesi on käsitelty, annetaan päätös ja maksuilmoitus ensisijaisesti sähköisessä muodossa eli tiedot ovat luettavissa WebKassasta. Jos yhteystietosi ovat ajan tasalla, saat päätöksestä ilmoituksen sähköpostiisi ja maksusta ilmoituksen tekstiviestinä.

Lue lisää päivärahan maksamisen alkamisajankohdasta.
Lue lisää päivärahan maksupäivistä.