Vuorottelukorvauksen hakeminen

Varmista ennen kuin lähetät vuorottelukorvausta koskevan hakemuksesi työttömyyskassalle, että 

  • TE-palveluille on lähetetty alkuperäinen vuorottelusopimus ja kopio sijaiseksi palkattavan työttömän työsopimuksesta.

Lähetä hakemuksesi työttömyyskassalle vasta, kun viimeinen vapaata edeltävä täyden palkanmaksukauden palkka on maksettu. Hakemusta ei tarvitse lähettää etukäteen, koska hakemusta ei voida käsitellä ennen kuin vapaa alkaa.

Täytä ja lähetä hakemuksesi WebKassa-palvelun kautta. Tarvittaessa saat paperisen vuorottelukorvaushakemuksen TE-palveluista tai voit tulostaa sen työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta. Hakemuksen postitusosoitteet löydät yhteystiedoista.

Vuorottelukorvausta tulee hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä lukien, josta sitä halutaan maksettavaksi.

Hakemuksen liitteet

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää henkilön palkka- etuus ja eläketietoja. Työttömyyskassat saavat tietoja tulorekisteristä, mutta koska tietoja ei tallenneta vain työttömyyskassoja varten suosittelemme, että liität hakemukseesi palkkatodistuksen vapaata edeltävistä tuloistasi.

Vuorottelukorvaushakemuksen liitteet ovat

  • kopio vuorottelusopimuksesta
  • palkanlaskijan kirjoittama palkkatodistus ansioistasi vähintään 52 viikon ajalta (12 kuukaudelta). Todistuksen täytyy olla vapaata välittömästi edeltäviltä täysiltä palkanmaksukausilta. Jos vapaata edeltävän 13 kuukauden aikana on ollut palkattomia poissaoloja ja/tai jaksoja, joilla työaika on ollut alle 75 prosenttia täydestä työajasta, on jaksot mainittava todistuksessa.
  • selvitys mahdollisista vapaan aikaisesta palkka- tai yritystuloista ja/tai sosiaalietuuksista.

WebKassan kautta voit lähettää hakemuksiisi liitteitä.

Verokortti

Kassa saa 1. helmikuuta voimaan tulleet ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta. Tämä kortti on palkkaa varten, joten ennakonpidätys tällä kortilla on aina vähintään 25%. Jos hankit muutosverokortin, sen tulee olla etuutta varten, jotta siihen laskettuja veroprosentteja voidaan käyttää sellaisenaan. Lisätietoja ennakonpidätyksestä saat verottajalta ja voit lukea kohdasta Päivärahan verotus

Yritystoiminta tai maa- tai metsätilan omistaminen

Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on yritystoimintaa tai omistat maa- tai metsätilan, lähetä kassalle kopio viimeisestä henkilökohtaisen verotuksen verotuspäätöksestä ja siihen liittyvästä selvitysosasta.

Selvitä yritystoiminta ja/tai maa- tai metsätilan omistaminen myös TE-toimiston kanssa. TE-toimiston lausunnossa pitää olla maininta yritystoiminnan mahdollisesta vaikutuksesta vuorotteluvapaaseen, ennen kuin työttömyyskassa voi antaa vuorottelukorvauksesta päätöksen.

Vuorottelukorvausta koskeva päätös ja korvauksen maksaminen

Vuorottelukorvaushakemuksesi voidaan käsitellä, kun kaikki tarvittavat selvitykset on toimitettu ja vapaan alkamisesta on kulunut vähintään viikko. Kassalle saapuvat hakemukset käsitellään niiden saapumisjärjestyksessä.

Vuorottelukorvauksen ensimmäinen erä maksetaan, kun hakemuksesi on käsitelty. Saat maksun yhteydessä vuorottelukorvauksesta sekä maksuilmoituksen tekstiviestillä, jos olet ilmoittanut hakemuksessasi matkapuhelinnumerosi. Lue lisää vuorottelukorvauksen maksuaikatauluista.