Jos jäät työttömäksi

Tällä sivulla on kerrottu lyhyesti asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon jäätyäsi työttömäksi. Tarkempaa tietoa löydät sivuvalikossa olevilta sivuilta.

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon

Ilmoittaudu työttömäksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua työnhakijaksi sähköisesti osoitteessa www.te-palvelut.fi.

Työttömyyskassa voi maksaa työttömyyspäivärahaa vain ajalta, jolloin olet työnhakijana TE-toimistossa. On erittäin tärkeää, että ilmoittaudut työnhakijaksi ja pidät työnhaun voimassa.

2. Laske työttömyyttä edeltävän 28 kuukauden aikana työskentelemäsi työviikot

Tarkista sivulta päivärahan saamisen ehdot millainen työ kerryttää työttömyyspäivärahan saamiseksi vaadittavaa työssäoloehtoa. Työttömyyskassan jäsenenä sinun tulee aina ensijaisesti hakea etuutta työttömyyskassalta. Kassa tutkii ehdon täyttymisen hakemuksesi ja siihen liittämiesi selvitysten perusteella.

Mikäli työssäoloehto ei täyty,  annamme asiasta kirjallisen päätöksen, jonka jälkeen työttömyyskorvausta haetaan Kelasta.

3. Täytä ja lähetä päivärahahakemus liitteineen

Tarkat ohjeet hakemiseen löydät kohdasta Päivärahan hakeminen

Muutamia huomioita

  • Hakemuksesi käsittelemiseksi tarvitaan liitteitä. Liitteistä tarkistamme oikeutesi etuuteen ja laskemme päivärahasi suuruuden. Liitä päivärahahakemukseen kaikki tarvittavat liitteet kerralla. Hakemuksesi käsittely viivästyy, jos joudumme pyytämään puuttuvia liitteitä sinulta erikseen.  Lähetä kassalle liitteistäsi kopiot, koska emme palauta alkuperäisiä liitteitä.
    • Jos lähetät kassalle vain liitteitä, ne tutkitaan vasta kun päivärahahakemuksesi saapuu kassalle. Pelkkien liitteiden perusteella päivärahaa ei siis myönnetä.
  • Päivärahaa haetaan aina jälkikäteen
    • Päivärahaa tulee aina hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä lukien, josta sitä halutaan maksettavaksi. 

Jos haluat hakea päivärahaa paperihakemuksella, voit tulostaa sellaisen Työttömyyskassojen yhteisjärjestön verkkosivuilta tai noutaa TE-toimistosta. Paperisen hakemuksen postitusosoitteen löydät sivun alalaidasta.

6. Pyrimme käsittelemään hakemuksesi kahden viikon kuluessa

Kaikki kassalle saapuvat hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajat voivat hieman vaihdella ja siksi ilmoitamme kulloinkin käsittelyssä olevien hakemusten käsittelypäivän etusivulla.

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat asiaasi koskevan päätöksen. Päätöksen sisältö on 28.11.2019 lukien luettavissa WebKassa-palvelussa, josta lähetetään myös etuuden jatkohakemus kassalle. Jos et avaa sähköistä päätöstä 7 päivän kuluessa, päätös postittuu sinulle kotiin. Etuuden maksuilmoitus lähetetään tekstiviestillä ilmoittamaasi matkapuhelinnumeroon.